Ronde 3A
Hoe communiceren wij met elkaar over veiligheid?
De leiding heeft ons opgedragen om ons aan de regels te houden. Discussie / communicatie over de inhoud van de regels wordt door hen niet gewaardeerd.
Veiligheid krijgt regelmatig aandacht, zeker incidenten (ook die van anderen). Wij geven de leiding gerichte informatie over wat wij missen of tegenkomen, zij helpen met het verbeteren.
We werken samen met de leiding aan veiligheid. We praten ook veel over veiligheid.
De leiding praat veel over veiligheid en we krijgen ook veel informatie. De communicatie is vooral eenrichtingsverkeer.
Direct na een incident of een voorval roept de leiding wel even iets over veiligheid. Op andere momenten is daar minder aandacht voor.
Hoe respecteert de Veiligheidsregio veilig werken?
Wij stimuleren elkaar voortdurend om veilig te werken. We durven elkaar aan te spreken. Veilig werken motiveert ons én de leiding zonder dat we daarvoor een extra waardering nodig hebben.
Veilig werken wordt erg belangrijk gevonden. Er worden wel eens complimenten gegeven m.b.t. veilig werken. Er worden activiteiten georganiseerd om veilig werken bij iedereen onder de aandacht te brengen. In de beoordeling over mijn functioneren worden incidenten waar ik bij betrokken was meegenomen.
Veilig werken wordt als normaal beschouwd. Onveilig werken wordt bestraft bijvoorbeeld door een schriftelijke waarschuwing. Na een incident worden de touwtjes strakker aangetrokken.
Veilig werken wordt breeduit gewaardeerd. Mensen die veilig werken worden in het zonnetje gezet. Als er sprake is van een interne sollicitatie naar een hogere functie wordt veilig werken meegewogen in de beoordeling. Beoordelingen over mijn functioneren zijn gebaseerd op juist en veilig werken.
Veilig werken wordt niet gewaardeerd. We merken daar niets van. Als we een fout maken worden we wel terecht gewezen of krijgen we een schriftelijke waarschuwing.
Hoe reageert de verantwoordelijke leiding (management) na een (bijna)ongeval?
Volgens de leiding is een ongeval een kwestie van "pech hebben". Ongevallen worden veroorzaakt door duikteamleden. Bij herhaling volgen sancties.
Volgens de leiding kunnen ongevallen nu eenmaal gebeuren. Meestal krijgen de betrokkenen zelf de schuld.
De leiding kijkt naar het hele veiligheidssysteem, inclusief de processen en procedures wanneer men de oorzaken van ongevallen probeert vast te stellen. De leiding erkent dat zijzelf ook voor een deel schuldig zijn.
Ongevallen kunnen, gezien "de aard van het werk", gebeuren. Naast menselijke fouten door duikteamleden, zijn vaak defecte uitrusting en onvoldoende onderhoud de oorzaak van ongevallen. We proberen de risico's te beperken.
De schuldvraag is niet aan de orde. De leiding heeft een brede visie op veiligheid en kijkt naar het totaalplaatje. De leiding accepteert de eigen verantwoordelijkheid over wat zij hadden kunnen doen om onderliggende oorzaken te verhelpen.
Antwoorden indienen