Ronde 1B
Hoe bepaalt het MT de balans tussen veiligheid en inzetbaarheid?
De veiligheidsregio probeert veiligheid topprioriteit te geven en doet daar (ook naar derden toe) zichtbaar moeite voor.
Continuïteit van de inzetbaarheid is prioriteit nummer 1. Het beperken van uitgaven is belangrijk, maar er wordt geld uitgegeven aan verbeteringen als die nodig zijn om aan de wettelijke veiligheidseisen te voldoen.
De leiding is alleen geïnteresseerd in inzetbaarheid. Om te voldoen aan de uitrukgarantie en opkomsttijden accepteert de leiding dat we soms onvolledig of ongecertificeerd uitrukken; als de auto er maar uit gaat. Veiligheid mag niet tot extra kosten leiden.
De leiding realiseert zich dat veiligheid ervoor zorgt dat de inzetbaarheid betrouwbaarder en beter wordt. Als veiligheid bij de inzet in het geding is, is hier geen discussie over en wordt gezorgd dat de veiligheid alsnog geborgd is.
De leiding draagt zorg voor de minimale veiligheidsvereisten. Zij weet daarnaast wat verder nodig is om veilig te werken, maar als dit geld kost zorgen ze niet altijd voor wat wij nodig hebben.
Hoe gaan wij om met de veiligheid van ketenpartners (zoals reguliere brandweermensen, politie, ambulancepersoneel en bergers)?
Ketenpartners zouden in principe moeten voldoen aan onze veiligheidseisen. Wij accepteren nog wel lagere veiligheidsnormen als ketenpartners er niet aan kunnen voldoen.
Er worden geen concessies gedaan met betrekking tot de veiligheid bij de inzet van de ketenpartner. Wij zoeken samen met hen naar oplossingen voor veiligheidsproblemen. Wij voeren de inzet pas uit als is voldaan aan de veiligheidseisen.
Het veiligheid en gezondheids-management van andere hulpverleners wordt belangrijk na een incident. Slechte veiligheidsprestaties van een ketenpartner worden door ons aan de leiding doorgegeven om mee te nemen in het overleg.
Veiligheid en gezondheidsproblemen van andere hulpverleners zijn geheel de verantwoordelijkheid van die ketenpartner.
De veiligheidsregio en de ketenpartners spannen zich gezamenlijk in om veilig te werken. De veiligheidsregio helpt bij de training van ketenpartners.
Hoe wordt expertise op duikveiligheid gewaardeerd en hoe is deze deskundigheid georganiseerd?
Wij waarderen het advies en begeleiding op het gebied van veiligheid en gezondheid van onze experts. We merken dat ze betrokken zijn en ons actief ondersteunen zodat de senior-duikteamleden veel kennis hebben over en ervaring hebben met duikveiligheid.
Wij merken niet veel deskundigheid.
De deskundigen (zoals DPL, instructeurs of DDG) hebben veel invloed zowel naar directie en management als naar ons om zaken wat betreft veiligheid te helpen organiseren. Wij zien dat de deskundigen worden bijgeschoold of dat kennis wordt ingehuurd.
De deskundigen (zoals DPL, instructeurs of DDG) hebben hun eigen specifieke kennis en er wordt naar ze geluisterd. Ze houden zich met name bezig met registreren en het analyseren van statistieken. Ze komen incidenteel bij een training kijken. Ze weten waar externe deskundigheid op het gebied van duikveiligheid kan worden geconsulteerd.
De deskundigen (zoals DPL, instructeurs of DDG) hebben weinig invloed. We zien ze haast nooit bij trainingen of bij een inzet. Ze hebben weinig deskundigheid op het gebied van duikveiligheid en weten ook niet waar ze die extern kunnen inhuren.
Antwoorden indienen