Ronde 1
Hoe betrokken zijn duikteamleden bij veiligheid?
Wij zijn er trots op hoe veilig wij werken en we willen het steeds beter doen. Duikteamleden letten zowel op elkaar als op anderen.
De basisregel is "Pas goed op jezelf". Direct na een incident wordt wel gezegd dat we ook voor collega's moeten zorgen. Die aandacht verdwijnt weer als er een tijdje geen incidenten plaats vinden.
Wanneer er geen commentaar van de leiding komt dan gaat het goed. Veiligheid is je eigen verantwoordelijkheid.
We beseffen dat incidenten slecht zijn voor de inzet en het imago. Ons is geleerd hoe het duiken veilig kan, maar passen dit in de praktijk niet altijd toe.
Wij willen zelf zo veilig mogelijk werken. Iedereen in de veiligheidsregio is betrokken bij ons werk en de aandacht voor elkaar is op alle niveaus zeer groot.
In hoeverre neemt het duikteam verantwoordelijkheid voor hun eigen vakbekwaamheid?
De trainingen worden buiten ons om bepaald en richten zich op het veilig gedrag van een persoon. Men gaat uit van de gedachte: 'Als de houding van de duikteamleden verandert komt het wel goed met de veiligheid'. Na een incident worden extra trainingen gegeven.
Wij vinden het verbeteren van sociale vaardigheden even belangrijk als het onderhouden van technische kennis. Ontwikkelen van vakbekwaamheid is een permanent proces. Wij vragen zelf om aanvullende trainingen en geven aan wat de inhoud van die trainingen zou moeten inhouden.
De leiding erkent volmondig het belang van geteste vaardigheden in ons werk. Wij zijn er trots op onze vaardigheden te kunnen demonstreren in praktijkbeoordelingen. Wij geven soms zelf aanvullende trainingsbehoeften aan.
Trainen en oefenen wordt door ons gezien als een opgelegde verplichting. We zijn in elk geval aanwezig als de training verplicht is.
Er worden veel standaardtrainingen gegeven om te voldoen aan de vakbekwaamheidseisen. Kennis en vaardigheden opgedaan bij cursussen wordt getoetst. Wij kunnen laten zien dat we naar alle vereiste cursussen en keuringen zijn geweest. Wij dragen het geleerde uit trainingen over op collega duikteamleden.
Hoe wordt de aandacht voor veiligheid in trainingen en oefeningen gewaardeerd?
In de trainingen en oefeningen komt veiligheid & gezondheid nadrukkelijk aan de orde en er wordt voor gezorgd dat hele duikteam wordt betrokken. Op ploegniveau zijn alle trainingen en oefeningen gericht op veiligheid & gezondheid en worden ze gebruikt om problemen te identificeren voor ze kunnen optreden. TRA's worden aan de hand van een strikte agenda geleid.
Elk duikteamlid kan onderwerpen over veiligheid & gezondheid aandragen voor trainingen en oefeningen. De teamleiding neemt op uitnodiging deel. TRA's zijn efficient en erop gericht dat iedereen is voorbereid op mogelijke problemen.
Trainingen en oefeningen met extra aandacht voor veiligheid en gezondheid zijn bij ons niet populair. In die bijeenkomsten geeft de leiding ons vaak de schuld van incidenten. e extra aandacht voor veiligheid is een standaardreactie op een ongeval. De TRA's gaan vaak mondeling en over kwesties die niet aan de duikinzet gerelateerd zijn.
In de trainingen en oefeningen wordt veiligheid standaard meegenomen. De trainingen en oefeningen bieden maar weinig onderlinge uitwisseling tussen duikteamleden en leiding. De regelmatig ingeroosterde bijeenkomsten zijn zeer gestructureerd. TRA's hebben een checklijst maar die wordt niet altijd gebruikt.
Extra aandacht voor veiligheid en gezondheid in oefeningen en trainingen is voor mij een verspilling van tijd. De extra aandacht is een formaliteit in plaats van dat ik er iets van opsteek. De beschikbare tijd wordt eigenlijk gebruikt voor andere onderwerpen en voor randzaken. TRA's worden niet uitgevoerd.
Antwoorden indienen