(H)OvD BOB-training

Vakbekwaam worden en blijven 

1280px-Logo_politie.svg

Ontwikkelaar Sarah aan het woord

Sarah is als content ontwikkelaar nauw betrokken bij de (H)OvD BOB-trainingen van de Nationale Politie. In haar functie vervult ze zowel een coördinerende als uitvoerende rol in het ontwikkeltraject van de trainingen. Ze zorgt ervoor dat de trainingsinhoud niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk, zodat de deelnemers hun vakbekwaamheid kunnen opbouwen en behouden. In samenwerking met de betrokkenen binnen de politieorganisatie zorgt ze ervoor dat de leerdoelen helder en toegankelijk worden overgebracht en dat het geleerde praktisch toepasbaar is in het dagelijks werk.

Met haar specialisatie in grafisch ontwerp en digitale media zoals video, audio en e-learningmodules, heeft Sarah de expertise om complexe informatie begrijpelijk en visueel aantrekkelijk te presenteren. Sinds haar afstuderen in Communication en Multimedia Design in 2021 aan Avans Hogeschool in Breda, blijft ze haar vaardigheden verder ontwikkelen en de kwaliteit van haar werk optimaliseren.

In haar huidige rol binnen de (H)OvD BOB-trainingen ontwikkelt Sarah niet alleen inhoud, maar versterkt ze ook haar projectmanagementvaardigheden. Ze coördineert de verschillende fasen van het trainingstraject, wat haar de kans biedt om zowel creatief als tactisch bij te dragen. Haar oog voor detail en het vermogen om overzicht te bewaren in complexe processen maken haar een waardevolle schakel binnen het development team.

Nieuw perspectief op samenwerken en ontwikkelen

De training biedt een frisse kijk op effectieve samenwerking en teamontwikkeling door de integratie van de BOB-methodiek en de C4-principes (Command, Control, Communication & Coordination). Dit resulteert in verbeterde besluitvorming en een sterkere teamdynamiek. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de persoonlijke groei en ontwikkeling van de deelnemers, wat het (situationeel) leiderschap en de persoonlijke effectiviteit vergroot.

Multidisciplinaire processen doorlopen

De deelnemers leren hoe ze succesvol kunnen functioneren binnen en tussen verschillende disciplines door het doorlopen van complexe scenario's en multidisciplinaire processen tijdens de training.​

Training op maat voor elke eenheid

Elke training wordt afgestemd op de specifieke behoeften en context van de regionale eenheden, wat zorgt voor relevantie en effectiviteit in de ontwikkeling van de deelnemers. Bij de ontwikkeling van het trainingsmateriaal wordt hier ook rekening mee gehouden.​

Stressbeheer in de praktijk

De training omvat praktische oefeningen en strategieën voor het reguleren van stress, waardoor deelnemers beter in staat zijn om onder druk effectief te presteren en belangrijke beslissingen te nemen. ​

Conclusie

De focus op de BOB-methodiek en C4-principes, gecombineerd met multidisciplinaire benaderingen en praktische stressbeheeringsoefeningen, zorgt voor een diepgaand begrip en verbeterde besluitvorming. Het maatwerk en context maakt trainen realistischer. De (H)OvD-training draagt bij aan een effectiever optreden bij gouden uur incidenten en een effectievere samenwerking binnen het (H)OvD-stelsel van de regio’s.​

Energie

“Het directe contact met zowel de trainers als de contactpersonen bij elke politie eenheid geeft me veel energie. Dit laat me voelen dat ik echt van waarde ben en een belangrijke rol speel, in plaats van alleen maar taken uit te voeren. De betrokkenheid en waardering die ik ervaar, motiveren me om mijn werk met plezier en toewijding te doen. Wat me daarnaast energie geeft, is het vertalen van de wensen en behoeften van de klant naar effectief en relevant lesmateriaal. Het proces van goed begrijpen wat elke eenheid nodig heeft en ervoor zorgen dat het materiaal precies op maat aansluit bij hun specifieke context en locatie, maakt mijn werk extra waardevol. De positieve resultaten uit de enquêtes na afloop van de trainingen versterken dat gevoel nog meer. Ook het bijwonen van trainersdagen, rehearsals en trainingen voegt extra waarde toe; dan zie ik met eigen ogen hoe het materiaal wordt gebruikt en deelnemers er daadwerkelijk iets aan hebben. Wanneer ik merk dat het materiaal goed aansluit en dat trainers en deelnemers er echt baat bij hebben, geeft dat me de energie en motivatie om vol enthousiasme verder te gaan met de volgende trainingen.”

Scherp blijven

“Wat me scherp houdt, is het continue contact met de trainers, de waardevolle feedback van de deelnemers, en daarnaast op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen. Deze aspecten zorgen ervoor dat ik gefocust en alert blijf. Het doorlopende contact met de trainers helpt me scherp te blijven en snel te schakelen wanneer iets aangepast moet worden. Ook de resultaten uit de enquêtes na elke training zijn hierbij erg belangrijk. Zolang deelnemers ons feedback blijven geven, kunnen we kritisch naar het trainingsmateriaal blijven kijken en ervoor zorgen dat het steeds beter aansluit bij hun behoeften. Alles wat we maken voor een politieregio is namelijk op maat gemaakt en afgestemd op de regionale context.”

 

Ontwikkeling

“Toen ik begon met dit project, hield ik me vooral op de achtergrond en vond ik het prima om zaken via anderen te regelen. Ik dacht altijd dat mijn kracht uitsluitend in het ontwikkelen van content lag. Door dit project heb ik echter gemerkt dat mijn rol veel breder is dan alleen ontwikkelen. Het gaat ook om persoonlijk contact en het op de juiste manier overbrengen van de ontwikkelde leermiddelen. Inmiddels sta ik veel sterker in mijn schoenen en haal ik juist motivatie en energie uit het directe contact met de trainers en de positieve feedback – zowel over mijn werk als over het project als geheel. Deze ontwikkeling heeft me zelfverzekerder gemaakt en helpt me om mijn rol actief te vervullen. Waar ik eerst vooral afwachtte, neem ik nu vaker zelf het initiatief. Ik ben gegroeid in mijn assertiviteit en in mijn vermogen om zelfstandig contact te leggen binnen een project. Ook durf ik nu de leiding te nemen en heb ik vertrouwen in wat ik maak en oplever. Deze groei wil ik graag voortzetten: ik wil verder groeien in mijn rol als aanspreekpunt voor inhoud en lesmateriaal, terwijl ik ook voldoende ruimte behoud om te blijven creëren, samen met ons ontwikkelteam. Niet alleen binnen de (H)OvD BOB-trainingen, maar ook in andere projecten waarin ik een rol speel. Mijn enthousiasme ligt immers vooral bij mijn functie als content ontwikkelaar. Mijn belangrijkste doel blijft de balans vinden tussen verantwoordelijkheid voor de leeractiviteiten en mijn passie voor contentontwikkeling.”

The One Percent Difference

Sarah maakt het verschil door klantwensen en ideeën om te zetten in eindproducten die gebruiksvriendelijk zijn voor de deelnemers. Ze streeft ernaar complexe informatie te vertalen naar heldere, concrete en beknopte content, zonder concessies te doen aan de diepgang en kwaliteit. Dankzij haar focus op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid draagt Sarah bij aan een optimale leerervaring, waardoor de deelnemers vakbekwaam worden én blijven in hun werk.

IMG_3087

Wil jij het verschil maken? |

Voor meer informatie over onze diensten gericht op crisisbeheersing & crisismanagement of het startbekwaam maken en vakbekwaam houden van (H)OvD’s, kunt u contact opnemen met Jehury van Deursen. Vul het contactformulier in, en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.