(H)OvD BOB-training

Vakbekwaam worden en blijven 

1280px-Logo_politie.svg

Pilot trainingen in Rotterdam

Om de start van de nieuwe trainingen in 2024 soepel te laten verlopen, is gekozen voor een pilotfase in één specifieke politieregio, namelijk de regio Rotterdam. In deze pilotfase werden planning, organisatie, coördinatie, logistiek, samenwerking, inhoud, ontwikkeling, uitvoering en evaluatie grondig getest en geëvalueerd.

Tijdens de pilottrainingen werd tevens geëxperimenteerd met een nieuw opvolgend thema. Op verzoek van (H)OvD’s uit de regio Rotterdam werd gekozen voor het thema Crisisopsporing Plaats Incident (CPI). Dit thema richt zich op hoe (H)OvD’s tijdens crisisopsporing effectief samenwerken en door middel van goede besluitvorming snel tot de aanhouding van een verdachte kunnen komen. In de periode tussen oktober 2023 en december 2023 werden 41 (H)OvD-BOB-trainingen verzorgd in Dordrecht en Rotterdam, waarbij ruim 300 (H)OvD’s integraal werden getraind op de BOB-methodiek.

Omdat landelijke verbinding en samenhang belangrijke pijlers zijn binnen onze trainingsaanpak, kregen ook andere regio’s en de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) de kans om de BOB-training tijdens de pilotfase bij te wonen. Deze inkijk gaf hen een concreet beeld van de training en helpt bij de voorbereiding op de organisatie van hun eigen trainingen in 2024.

Nieuw perspectief op samenwerken en ontwikkelen

De training biedt een frisse kijk op effectieve samenwerking en teamontwikkeling door de integratie van de BOB-methodiek en de C4-principes (Command, Control, Communication & Coordination). Dit resulteert in verbeterde besluitvorming en een sterkere teamdynamiek. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de persoonlijke groei en ontwikkeling van de deelnemers, wat het (situationeel) leiderschap en de persoonlijke effectiviteit vergroot.

Multidisciplinaire processen doorlopen

De deelnemers leren hoe ze succesvol kunnen functioneren binnen en tussen verschillende disciplines door het doorlopen van complexe scenario's en multidisciplinaire processen tijdens de training.​

Training op maat voor elke eenheid

Elke training wordt afgestemd op de specifieke behoeften en context van de regionale eenheden, wat zorgt voor relevantie en effectiviteit in de ontwikkeling van de deelnemers. Bij de ontwikkeling van het trainingsmateriaal wordt hier ook rekening mee gehouden.​

Stressbeheer in de praktijk

De training omvat praktische oefeningen en strategieën voor het reguleren van stress, waardoor deelnemers beter in staat zijn om onder druk effectief te presteren en belangrijke beslissingen te nemen. ​

Conclusie

De focus op de BOB-methodiek en C4-principes, gecombineerd met multidisciplinaire benaderingen en praktische stressbeheeringsoefeningen, zorgt voor een diepgaand begrip en verbeterde besluitvorming. Het maatwerk en context maakt trainen realistischer. De (H)OvD-training draagt bij aan een effectiever optreden bij gouden uur incidenten en een effectievere samenwerking binnen het (H)OvD-stelsel van de regio’s.​

Politieregio Rotterdam is geen onbekende van Good Work. In de afgelopen drie jaar verzorgde Good Work namelijk al de BOB-trainingen voor de HOvD’s, OvD-OC’s, OvD-I’s, OvD-R’s en OvD-P’s in deze regio. Elk half jaar werd er destijds voor een nieuw inhoudelijk thema gekozen en werd er integraal getraind a.d.h.v. de BOB-methodiek. Na de basismodule volgden de (H)OvD’s van de regio Rotterdam ook al de BOB-trainingen in teken van Wet Openbare Manifestaties (WOM), Op treden bij diplomatieke incidenten, Opsporen is een zaak van ons allemaal en Crisisopsporing Plaats Incident (CPI). Volgend jaar start Rotterdam met het thema sociale stabiliteit.

Basismodule
Recent heeft de regio Rotterdam opnieuw deelgenomen aan de basismodule, waarmee de Nationale Politie een landelijke startlijn en een uniform basisniveau heeft gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe (H)OvD’s goed zijn voorbereid. De nieuwe (H)OvD’s worden getraind in de BOB-methodiek, terwijl de ervaren OvD’s worden uitgedaagd met nieuwe trainingsscenario’s. De diversiteit binnen de trainingsgroep, bestaande uit zowel ervaren als nieuwe (H)OvD’s, draagt bij aan een dynamische leeromgeving waarin ruimte is voor ervaringsleren, het delen van praktijkvoorbeelden tussen collega’s, en het opbouwen van een sterke samenwerking tussen nieuwe en ervaren (H)OvD’s.

Wil jij het verschil maken? |

Voor meer informatie over onze diensten gericht op crisisbeheersing & crisismanagement of het startbekwaam maken en vakbekwaam houden van (H)OvD’s, kunt u contact opnemen met Jehury van Deursen. Vul het contactformulier in, en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.