'Meer incidenten in tbs door werkdruk en personeelstekort'

GGZ Nederland en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) maken zich zorgen over de zorg in tbs-klinieken en andere instellingen waar tbs'ers worden behandeld. Ze schrijven aan de Tweede Kamer dat er snel meer geld nodig is om de problemen op te lossen.

Ze wijzen in hun brief op een onderzoeksrapport over de forensische sector dat deze week naar de Tweede Kamer zou gaan. In dat rapport staat dat de werkdruk te hoog is, dat er personeelstekorten zijn en dat er te weinig geld is. Als op deze voet wordt doorgegaan, betekent dat een 'toename van het aantal incidenten in de sector', schrijven de instellingen.

 

20 miljoen euro nodig

 

Volgens de briefschrijvers hebben gesprekken met het ministerie van Justitie en Veiligheid over maatregelen nog geen resultaat opgeleverd. Ze vragen de Kamer om druk uit te oefenen op het ministerie om de problemen aan te pakken. 'Om de balans in de sector' terug te brengen, is zeker 20 miljoen euro nodig, schrijven ze.

 

Het geweld tegen personeel in tbs-instellingen is de afgelopen jaren toegenomen, bleek vorig jaar uit cijfers opgevraagd door het ANP. Het aantal incidenten steeg daar van 86 in 2015 naar 133 in 2016. In die jaren waren slecht cijfers beschikbaar van twee van de zeven tbs-klinieken. Het aantal persoonlijke bedreigingen steeg in die jaren van 3350 naar meer dan 3600.

 

Dodelijke steekpartij en aanranding

 

De afgelopen jaren vonden een aantal ernstige incidenten plaats in de tbs. Begin 2017 werd in tbs-kliniek De Kijvelanden een 25-jarige medewerker doodgestoken door een patiënt. Vorige maand werd een medewerkster van De Rooyse Wissel aangerand en mishandeld. Uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid naar de dodelijke steekpartij in De Kijvelanden bleek dat te hoge werkdruk en personeelstekort een rol hebben gespeeld.

bron:rtlnieuws

 

 

Meer weten over Psychosociale Arbeidsbelasting?

 

 

Ons contactpersoon

Jehury van Deursen

 

Mede-directeur Good Work Personnel Development

Manager Duurzame Inzetbaarheid

Extern adviseur generatiemanagement tanteLouise (zorg)

Stress- en prestatiecoach

Trainer Mentale Kracht Nationale Politie

Baanregisseur, trainer, coach en adviseur OVD opleiding Politieacademie

Trainer communicatie - conflict- agressie - geweld en gijzel-situaties DJI

Kwaliteitsmedewerker

 

Jehury@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 45

 

 


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook