Bewoners Ter Weel doen mee aan proef met virtual reality: op je 94e in de achtbaan

GOES - Bij Ter Weel in Goes is een proef gestart met Virtual Reality. Met een bril kunnen de bewoners heel de wereld naar binnen halen.

 

Een tocht met een luchtballon? Daar ben ik toch veel te oud voor", antwoordt de 94-jarige Saar Kole op de vraag van Marloes Henderikx. ,,Maar als u het nou gewoon vanuit uw stoel kunt doen, durft u het dan wel?" 

 

Dat ziet mevrouw Kole wel zitten: ,,Oh, dan kan ik het wel proberen." Even later geniet de bewoonster van het Goese Ter Weel met een virtual realitybril van een zo goed als echte ballonvaart. ,,Ik zie allemaal bomen, maar dan van bovenaf. En dat water! Oh, wat mooi. Dat is wel een grote rivier, zeg!"

Bijzondere beleving

Mevrouw Kole is één van de bewoners van de psychogeriatrische afdeling van Zorggroep Ter Weel in Goes. Vandaag wordt er een proef gedraaid met virtual reality (VR). Met behulp van een VR-bril wordt geprobeerd de bewoners een bijzondere beleving te geven. ,,We hebben een playlist gemaakt met allerlei filmpjes", aldus Henderikx van ZorgPlezier. ,,En nu kijken we of ze het leuk vinden."

Als de filmpjes aanslaan kan dat betekenen dat de bewoners van Ter Weel weer van alles kunnen gaan beleven. Variërend van een ballonvaart tot een bezoek aan de Keukenhof. Van een wandeling door een Japanse tuin tot een tocht in een Venetiaanse gondel en van het 'bijwonen' van een voetbalwedstrijd in de Spaanse primera division tot het spelen van een spelletje zoals kegelen of blikgooien.

Tochtje op schip

,,Voor de bewoners die alleen maar in een stoel zitten zou dat al heel wat zijn", legt Mirjam Vreeke van Ter Weel uit. ,,We willen per individu kijken wat voor hem of haar geschikt is. Vanmorgen hadden we bijvoorbeeld iemand die altijd op de binnenvaart heeft gezeten. Die hebben we een tochtje op een schip laten maken. Zo kunnen we een stukje buiten naar binnen halen. Die man vond het prachtig. Zo'n beleving willen we de mensen graag geven."

Inmiddels is mevrouw Kole (,,Ik heet Meliefste van mijn meisjesnaam. Mijn verloofde zei vroeger altijd tegen zijn moeder: ik ga vanavond naar Meliefste schat.'') in 'een achtbaan' gezet. ,,Ik zie blauwe lucht en bomen", doet zij verslag van haar rit. ,,En een heleboel mensen. Het waait blijkbaar stevig want hun haren wapperen allemaal flink." 

Eng

Henderikx geeft aan dat mevrouw Kole de bril gewoon af kan zetten als ze het allemaal te eng vindt. Maar de 94-jarige is niet onder de indruk. De bril gaat wel af , maar niet omdat ze peentjes zit te zweten. ,,Nee, hij is een beetje zwaar." 

,,Daar moeten we eigenlijk nog wat aan doen", aldus Henderikx. ,,Misschien dat we contact op kunnen nemen met de HZ om dat probleem op te lossen." Maar voor mevrouw Kole maakt het niet veel uit. Zij heeft ondanks de zware bril toch maar mooi in de achtbaan gezeten.

 ''Iemand die altijd op de binnen­vaart heeft gezeten hebben we een tochtje op een schip laten maken''

Mirjam Vreeke  

Bron: PZC

  

Meer weten over Virtual Reality?

 

Bekijk onze nieuwe website voor meer informatie over Virtual Reality Learning

 

U kunt ook direct contact opnemen voor vragen met Dennis van Heerden, onze Virtual Reality specialist. 

 

 

 

Onze contactpersonen

 

      

Dennis van Heerden

 

Mede-directeur Good Work Personnel Development

Bachelor of Education (BEd)

Manager organisatieontwikkeling

Manager opleidingskundige oplossingen

Manager Blended Action Learning

Trainer Mentale Kracht Nationale Politie

Trainer Slachtofferzorg Nationale Politie

Kwaliteitsmanager

 

dennis@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 44

 

 


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook