Rijschoolhouders na drama Bussum: instructeurs moeten noodsituaties oefenen

 

 Er moet bij de opleiding van rij-instructeurs meer tijd besteed worden aan het oefenen van onverwachte noodsituaties in de praktijk. Dat wil de branchevereniging van rijschoolhouders na het ongeluk op een spoorwegovergang in Bussum waarbij een 66-jarige rijinstructeur om het leven kwam.

 

  

Een trein knalde tegen zijn lesauto. De man overleed ter plaatse, een 18-jarige leerlinge kwam met de schrik vrij.

 

 

 

De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk. Toch wil Vereniging Rijschool Belang (VRB) dat rij-instructeurs beter worden voorbereid op dergelijke scenario's. Zij moeten in de praktijk oefenen met onverwachte noodsituaties, zegt de branchevereniging. Nu wordt dat bij sommige opleidingscentra al wel gedaan, maar verplicht is het niet.

 

35 seconden zodra de bel klinkt

 

"Een goede instructeur leert zijn leerlingen twee dingen", zegt een woordvoerder van VRB. "Niet schakelen op een spoorwegovergang en dat je nog 35 seconden de tijd hebt vanaf het moment dat de eerste bel klinkt."

  

"Na de opleiding ben je nog maar gedeeltelijk klaar", zegt de woordvoerder. "Je wordt opgeleid voor een examen, maar de praktijk lijkt er nog niet toe te doen." De vereniging wil dat er landelijke afspraken worden gemaakt.

 

Verantwoordelijkheid ligt bij minister en Kamer

 

Het IBKI, het instituut voor examinering en certificering, vindt het goed dat er gekeken wordt naar mogelijkheden om de risico's te verkleinen, maar zegt dat de keuze hierover ligt bij de Tweede Kamer en de minister.

 

meer weten over crisismanagement

  

Wanneer is er sprake van een Noodsituatie?, en bent u erop voorbereid om de juiste veiligheidsmaatregelen in te zetten bij een dergelijke situatie? Of wilt u leren om doelgerichte rationele besluiten te maken in situaties die een hoge mate van spanning, stress en druk kennen?

 

Bekijk dan voor meer informatie  onze website bij Crisismanagement, of neem contact op met Dennis van Heerden. 

 

   

 

Onze contactpersonen

Dennis van Heerden

 

Mede-directeur Good Work Personnel Development

Bachelor of Education (BEd)

Manager organisatieontwikkeling

Manager opleidingskundige oplossingen

Manager Blended Action Learning

Trainer Mentale Kracht Nationale Politie

Trainer Slachtofferzorg Nationale Politie

Kwaliteitsmanager

 

 

Dennis@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 44


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook