Bijscholen? 1 op de 3 werknemers vertikt het

Relevant blijven op de arbeidsmarkt door een training te volgen of vakliteratuur te lezen: ruim een derde van de Nederlandse werknemers doet het niet. Dat is niet zo slim, zegt een deskundige.

 HR-dienstverlener Raet vroeg 1.400 Nederlandse werknemers wat zij doen om zich te ontwikkelen op arbeidsgebied. In totaal 65 procent doet dat door trainingen en opleidingen te volgen, regelmatig vakliteratuur open te slaan of websites over hun vakgebied te raadplegen. 

 

Maar 35 procent van de ondervraagden zegt helemaal niets te doen aan de eigen ontwikkeling. Dat lijkt niet te komen doordat ze er geen gelegenheid toe hebben: 81 procent zegt voldoende, tijd, middelen en vrijheid te ervaren om hier aandacht aan te besteden en 90 procent voelt zich niet belemmerd door de voorwaarden die de werkgever stelt om een training te volgen.

 

,,Dat ruim een derde van de mensen hier niet mee bezig is, hadden we niet verwacht’’, zegt Peter Kuijt, Programmamanager Talent Manager bij Raet. ,,Bij hetzelfde onderzoek vorig jaar zagen we nog andere cijfers.’’

 

Prioriteiten

 

Het verschil hangt volgens Kuijt samen met het aantrekken van de arbeidsmarkt. Het stijgende aantal vacatures zorgt voor andere prioriteiten bij zowel werknemers als werkgevers. ,,Bij hetzelfde onderzoek in 2015 durfde slechts 6 procent het aan uit te kijken naar een andere werkgever. Dit jaar is dat aantal gestegen naar maar liefst 17 procent. Tegelijkertijd moeten HR-afdelingen zich meer richten op werven en selecteren in plaats van op het trainen van huidig personeel.''

 

het gaat nu misschien beter met de economie, maar dat kan over twee jaar weer anders zijn

Peter Kuijt

 

Hoe groot de vraag op het moment ook is, het blijft voor werknemers verstandig om zich te blijven ontwikkelen. ,,Je moet duurzaam inzetbaar blijven. Het gaat nu misschien beter met de economie, maar dat kan over twee jaar weer anders zijn.’’

 

Een training volgen of vakliteratuur lezen is volgens Kuijt niet alleen beter voor je carrière. ,,Je wordt er zelf gelukkiger van. Bijleren en jezelf ontwikkelen is een bewezen onderdeel van het welzijn als werknemer’’, zegt hij. ,,Mensen krijgen steeds meer aandacht voor datgene waar ze zelf goed in zijn en willen dat verder ontwikkelen.’’ Dat sluit aan bij de wensen van de werkgever. ,,Vakkennis is nog wel belangrijk, maar andere vaardigheden worden ook gewaardeerd. Daarmee kunnen collega’s elkaar aanvullen. Het gaat er niet om dat je iemand vindt die alles kan, maar dat je kijkt naar wat iedereen samen kan bereiken.’’

 

Onze contactpersonen


Jehury van Deursen

 

Mede-eigenaar Good Work

Manager Duurzame inzetbaarheid

Stress- en prestatiecoach

Trainer Mentale Kracht Politie

Baanregisseur, trainer, coach, adviseur OVD opleiding

Trainer crisismanagement en communicatie DJI

Trainer Omgaan Met Geweld en Gijzel-situaties DJI

Manager High Performance

Manager Leiderschap & Teamshaping

Kwaliteitsmedewerker

 

Jehury@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 45

 Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook


Reactie schrijven

Commentaren: 0