UT investeert in een virtual reality lab speciaal voor sociale wetenschappen

Vandaag wordt op de Universiteit Twente (UT) een vernieuwd virtual reality laboratorium geopend. Het centrum met de naam BMS Lab telt 400 vierkante meter. Het is het enige faculteitslaboratorium in Nederland dat virtual reality en sociale wetenschappen op zo'n grote schaal combineert.

 

Met deze uitbreiding wil de UT haar voorsprong op het gebied van nieuwe technieken en menselijk gedrag behouden. "We zijn hiermee echt uniek. We hebben bijvoorbeeld meer staf en faciliteiten op dit vlak dan andere universiteiten", zegt managing director Jan-Willem van 't Klooster.

 

Grote Europese projecten

Technologieën zoals virtual reality en eye-tracking (een systeem dat volgt waar je ogen naar kijken) bieden veel mogelijkheden voor studenten en onderzoekers van andere studierichtingen. "Communicatiewetenschappen, psychologie en marketing zijn voorbeelden van studies die al veel gebruik maken van onze faciliteiten", zegt van 't Klooster.

 

Ook grote Europese projecten worden ondersteund door het BSM Lab. De afgelopen twee jaar zijn er 120 projecten uitgevoerd.

 

Beïnvloeding

In het ManouVR Lab kunnen studenten en onderzoekers mensen door een virtuele ruimte laten lopen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld onderzoeken of de plek waar producten in de supermarkt liggen bepalend zijn voor de keus tussen gezond of ongezonde producten.

 

Studenten die bezig zijn met een bachelor- of masterthese kunnen bij het BSM Lab apparatuur lenen of gebruiken.

 

Impact op menselijk gedrag

Al die nieuwe technologieën leveren veel informatie op. Het doel daarvan is het onderzoeken van menselijk gedrag. Maar ook het beïnvloeden van het gedrag kan met al die data en kennis het gevolg zijn.

 

Het waarborgen van privacy en beïnvloeding van gedrag door gebruik van 'big data' is in deze tijd een actueel thema. Het BSM Lab biedt faciliteiten en technieken om juist die informatie te verzamelen en hoe daar mee om te gaan."De impact daarvan willen wij de komende jaren een grote plaats in het onderwijs geven", zegt van 't Klooster.

 rtvoost.nl

Meer weten over Virtual Reality?

Bekijk onze website voor meer informatie over Virtual Reality Learning

 

U kunt ook direct contact opnemen voor vragen met Dennis van Heerden, onze Virtual Reality specialist

   

 

Onze contactpersonen

Dennis van Heerden

 

Mede-directeur Good Work Personnel Development

Bachelor of Education (BEd)

Manager organisatieontwikkeling

Manager opleidingskundige oplossingen

Manager Blended Action Learning

Trainer Mentale Kracht Nationale Politie

Kwaliteitsmanager Good Work

 

 

 

Dennis@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 44


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook