Welke voeding is het beste voor je mentale gezondheid?

 

Studies hebben aangetoond dat de consumptie van groenten, fruit en vlees essentieel is voor een goede mentale gezondheid. Maar welke van de drie het meest effectief is, was nog niet bekend. Onderzoekers van the State University of New York stellen dat het alles te maken heeft met je leeftijd.

 

Voeding en de mentale gezondheid

Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op de mentale gezondheid. Zo ontdekten wetenschappers dat de consumptie van groenten en fruit de psychologische gesteldheid ten goede kan komen. Een andere studie liet zien dat het eten van rood vlees de kans op een depressie verlaagt.

De onderzoekers verklaarden hun gevonden resultaten met het feit dat voeding de samenstelling van onze hersenen kan beïnvloeden. Dit kan gevolgen hebben voor onze geestelijke gesteldheid.

 

Verschillende leeftijdsgroepen

De wetenschappers van de State University of New York merkten echter op dat de structuur van ons brein nooit hetzelfde blijft. Jongvolwassenen hebben een andere manier van denken dan ouderen. Ze besloten dan ook het effect van voeding bij verschillende leeftijdsgroepen te onderzoeken.

 

Jonge en volgroeide volwassenen

Voor hun studie maakten de onderzoekers een vragenlijst die ze via sociale mediaplatformen verspreidden. Vervolgens werden alle deelnemers ingedeeld in twee groepen: de jongvolwassenen tussen de 18 en 29 jaar oud en de volgroeide volwassenen van 30 jaar en ouder.

 

Vlees en gevogelte

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat een hoge consumptie van gevogelte en rood vlees verbonden was aan een betere stemming en mentale gezondheid bij de jongvolwassenen. Van deze producten is bekend dat ze de afgifte van dopamine en serotonine stimuleren. Bij de dertigplussers werd dit verband echter niet gezien. Het team denkt dat het brein van de jongere mensen gevoeliger is voor deze chemicaliën.

 

Jongvolwassenen die minder dan drie keer per week rood vlees aten en minder dan drie keer per week sportten, zaten mentaal minder goed in hun vel dan degenen die dit wel deden.

 

Groenten en fruit

Daarnaast zagen de onderzoekers dat de psychologische gesteldheid van volgroeide volwassenen verbeterde bij een hoge consumptie van groenten en fruit. Zij verklaren dit met het feit dat deze voeding rijk is aan antioxidanten, wat de schade van vrije radicalen helpt te bestrijden. Met de veroudering neemt de vrije radicalenformatie toe, waardoor het lichaam meer behoefte heeft aan antioxidanten. Vrije radicalen zijn stoffen die het brein kunnen beschadigen en het risico op mentale problemen verhogen.

 

Koffie

Ten slotte bleken producten die een zogenoemde “vecht-of-vluchtreactie” activeren te zijn verbonden aan een slechtere mentale gezondheid bij de volgroeide volwassenen. Voorbeelden zijn koffie en koolhydraatrijke voeding. Volgens het team heeft dit te maken met hun afnemende vermogen om stress te reguleren.

 

Leeftijd is bepalend

De wetenschappers concluderen dat de resultaten van hun studie laten zien dat het effect van voeding op de geestelijke gesteldheid beïnvloed wordt door iemands leeftijd. Ze willen zich nu richten op het verschil tussen mannen en vrouwen, aangezien bekend is dat ook zij verschillende breinstructuren hebben.

Bron:gezondheidsgids.nl 

 

 

 

Meer weten over de mentale en fysieke gezondheid?

 

Bekijk onze site voor meer informatie bij persoonlijke effectiviteit en lees meer over voeding en vitaliteit.

 

Ook kunt u direct contact opnemen voor vragen met Jehury van Deursen, onze manager Duurzame Inzetbaarheid.

 

 

Onze contactpersonen

Jehury van Deursen

 

Mede-eigenaar Good Work

Manager Duurzame inzetbaarheid

Stress- en prestatiecoach

Trainer Mentale Kracht Politie

Baanregisseur, trainer, coach, adviseur OVD opleiding

Trainer crisismanagement en communicatie DJI

Trainer Omgaan Met Geweld en Gijzel-situaties DJI

Manager High Performance

Manager Leiderschap & Teamshaping

Kwaliteitsmedewerker

 

Jehury@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 45


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook