Succesvolle toepassing virtual reality in gezondheidssector

 

De toepassing van virtual reality is niet het exclusieve domein van de entertainmentindustrie. Ook in de gezondheidssector wordt deze technologie met succes toegepast. Zo kunnen mensen met een psychose die gepaard gaat met extreme achterdocht hun paranoia en angst overwinnen door te oefenen in VR-omgevingen. Ze zijn na een therapie met VR minder bang en kunnen dingen doen die ze soms al jaren niet meer durfden, zoals met de bus reizen of naar de sportschool gaan. Het effect van de VR-behandeling is duidelijk groter dan de standaardbehandeling.

 

Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Parnassia Groep, dat is gepubliceerd in het tijdschrift ‘The Lancet Psychiatry’.

Cognitieve gedragstherapie

Mensen met een psychose zijn vaak achterdochtig en vermijden andere mensen en plaatsen. Hierdoor kunnen zij niet goed meedoen in de maatschappij en vereenzamen ze. Cognitieve gedragstherapie op basis van virtual reality helpt om sociale situaties beter aan te kunnen. De behandelaar kan precies die situaties uitkiezen die de patiënt nodig heeft, ze zo moeilijk maken als hij aankan en net zo vaak laten oefenen als nodig is.

Oefenen in virtuele wereld

Het onderzoek, waaraan 116 mensen met een psychotische stoornis hebben meegedaan, heeft de cognitieve gedragstherapie op basis van virtual reality vergeleken met de standaardbehandeling. Mensen konden met behulp van een VR-bril rondlopen in een virtueel café, een supermarkt, een winkelstraat of een bus. Van tevoren bespraken ze met hun behandelend psycholoog welke situatie ze wilden oefenen en hoeveel virtuele mensen er in die omgeving waren. In de VR-omgeving oefenden ze samen met de psycholoog naar mensen toe te gaan, gesprekken aan te knopen en initiatief te nemen. Ook konden ze daardoor steeds in de virtuele wereld ervaren dat verwachte gebeurtenissen waar ze bang voor waren, niet optraden.

Sterk verminderde achterdocht

Na 16 sessies in VR was hun achterdocht in het dagelijks leven sterk verminderd. Mensen waren minder bang en konden dingen doen die ze soms al jaren niet meer hadden gedurfd, zoals met de bus reizen of naar de sportschool gaan. Drie maanden later was dit nog steeds zo. Zij waren duidelijk minder achterdochtig en minder angstig na VR-behandeling ten opzichte van de standaardbehandeling.

Toepassing virtual reality in therapie

De toepassing van VR in cognitieve gedragstherapie is een belangrijke vernieuwing. VR maakt het voor mensen met extreme achterdocht en angst mogelijk om te oefenen met situaties die in het echt misschien nog te spannend zijn. In een vervolgonderzoek gaan de onderzoekers na of de cognitieve gedragstherapie op basis van VR goedkoper is dan cognitieve gedragstherapie met oefenen in het echte leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: CustomerTalk

 

 

 

Meer weten over Virtual Reality?

 

Bekijk onze website voor meer informatie over Virtual Reality Learning

 

U kunt ook direct contact opnemen voor vragen met Dennis van Heerden, onze Virtual Reality specialist

   

 

Onze contactpersonen

Dennis van Heerden

Mede-eigenaar Good Work

Bachelor of Education (BEd)

Manager opleidingskundige oplossingen

Manager organisatieontwikkeling

Manager Blended Action Learning

Kwaliteitsmanager 

 

 

Dennis@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 44


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook