Burn-out tegengaan door in het brein te kijken

Als de medewerkers niet blijken te passen bij de taken die moeten worden uitgevoerd, liggen burn-out en bore-out op de loer. Bore-out ontstaat door verveling op het werk en leidt tot vergelijkbare verschijnselen als burn-out. Door het brein van de medewerkers te matchen met hun taken, zou het nu mogelijk zijn om burn-out en bore-out uit de wereld te helpen. HR zou daarbij coachend kunnen optreden.

 

De gevolgen van Burn-out & Bore-out zijn pijnlijk en kostbaar. Voor de desbetreffende medewerkers, voor de collega’s op de afdeling en voor het gehele bedrijf. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je de zoektocht naar de oorzaken moet beginnen in de hersenen.

 

 

Vraag kan tot frictie leiden
Dr. Ilja Sligte is Assistant Professor Cognitieve Neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en medeoprichter van BrainsFirst. Volgens Sligte draait de kern om het vroegtijdig herkennen van frictie tussen wat wordt gevraagd van het brein en waartoe het brein (op dat moment) in staat is.

 

“Wat als er dagelijks continu veel informatie moet worden verwerkt en iemand hier veel moeite mee heeft en houdt? Wat als er teveel afleiding is om goed te kunnen concentreren? Wat als het snel moeten wisselen tussen verschillende taken niet goed past bij iemands brein en wel gevraagd wordt? Wat als agility gevraagd wordt, maar je dat eigenlijk niet zo goed kunt?,” vraagt Sligte zich af. “Er is dringend behoefte aan meer objectieve, meetbare prestatie-informatie.”

 

Elk brein is uniek
In al de genoemde gevallen kan datgene wat van het brein wordt gevraagd tot frictie leiden. Met een dip in productiviteit, betrokkenheid en plezier tot gevolg.

 

Sligte: “Elk brein op de wereld is volstrekt uniek. Elke baan is uniek. Het samenspel tussen werkomgeving, werkactiviteit, werkstijl, werkniveau, werktempo en werkcomplexiteit met het brein van een werknemer luistert nauw. Inzicht in de mate van match tussen brein & baan is het vertrekpunt van elke werkprestatie.”

 

Past de baan bij het brein?
BrainsFirst denkt een oplossing te bieden door met de opdrachtgever een cognitief doelprofiel op te stellen waarin stap voor stap wordt blootgelegd wat in een functie van iemand exact wordt verlangd en welke werkomgeving wordt geboden.

Vervolgens worden de breinfuncties van elke medewerker gemeten met assessment games en een daarop gebaseerd job match. In een rapportage staan antwoorden op vragen als: hoe haal ik meer productiviteit uit mijn beschikbare tijd? Passen niveau, aard en complexiteit van mijn werk bij mijn brein en hoe houd ik plezier in wat ik doe?

 

Opletpunten voor HR
Met deze informatie kan HR als coach naast de medewerker gaan staan. Samen met de medewerker kunnen ontwikkel- en doorstroomtrajecten worden opgesteld die focussen op de kernkwaliteiten en het onbenut potentieel van het brein van een medewerker.

 

Overigens zou HR zich wel moeten afvragen in hoeverre deze privacygevoelige gegevens van medewerkers op deze manier mogen worden verwerkt. Een medewerker mag niet verplicht worden om een assessment te doen. En voor het delen van de uitkomsten van een assessment met de werkgever, is zeker bijzondere toestemming nodig. Met de nieuwe privacywetgeving in het achterhoofd die 28 mei ingaat, kunt u daar zeker niet zondermeer vanuit gaan.

 

 

Meer weten over psychosociale arbeidsbelasting?

 

Bekijk onze site voor informatie over duurzame inzetbaarheid.

 

Of neem direct contact op voor vragen met Jehury van Deursen, onze manager Duurzame Inzetbaarheid.

   

 

Onze contactpersonen

Jehury van Deursen

 

Commercieel Directeur

Manager Duurzame inzetbaarheid

Stress- en prestatiecoach

Trainer Mentale Kracht Politie

Baanregisseur, trainer, coach, adviseur OVD opleiding

Trainer Omgaan Met Geweld en Gijzel-situaties DJI

Manager High Performance

Manager Leiderschap & Teamshaping

Kwaliteitsmedewerker

 

Jehury@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 45


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook