PCBO Meppel onderzoekt mogelijkheden van Virtual Reality in de klas

 

Meppel - Gaan de leerlingen van de PCBO kindcentra binnenkort op excursie naar de Chinese muur? Als het aan de leerkrachten van de innovatiewerkgroep ligt wel. Zij onderzoeken de mogelijkheden van Virtual Reality (VR) in de klas.

 

Woensdag 10 januari wordt er in Kindcentrum Beatrix een VR workshop voor leerkrachten gegeven waarin alle mogelijkheden in beeld gebracht worden. Kort daarna kunnen leerlingen zelf kennismaken met deze nieuwe techniek binnen het onderwijs.

 

Binnen PCBO Meppel is een innovatiewerkgroep actief die zich bezig houdt met het introduceren van 21e eeuwse vaardigheden binnen het onderwijs. Zoals bijvoorbeeld het leren programmeren, het gebruik van drones en nu dus ook de inzet van Virtual Reality. Het gebruik van VR bij aardrijkskunde, geschiedenis, techniek en biologie ligt natuurlijk voor de hand, zelf een kijkje nemen in een tropisch regenwoud is natuur een stuk uitdagender dan een plaatje in het boek of op het (digitale) schoolbord.

 

Nieuwe technieken

Voor Herman Langhorst, bestuurder van PCBO, is het ook erg belangrijk dat de leerlingen kennismaken met deze nieuwe technieken. 'We leiden onze leerlingen op voor een plek in de samenleving van pakweg 2030. Niemand weet hoe de wereld er dan uitziet, maar dat drones, ICT en VR een veel grotere rol gaan spelen, lijkt wel zeker. In Amerika is er bijvoorbeeld al een VR-programma waarmee Pabo-studenten kunnen oefenen met lesgeven. De 'kinderen' in deze VR-classroom hebben allemaal eigen karakters en uitdagingen. Een oefenplek vergelijkbaar met een simulator voor piloten. Natuurlijk leer je het echte lesgeven alleen met echte kinderen, maar om te beginnen en alvast een aantal vaardigheden aan te leren, is zeker een goede mogelijkheid.'

 

Aan elke nieuwe techniek kleven ook negatieve kanten. Deze komen tijdens de workshop zeker ook aan de orde. Ervaringen in de Verenigde Staten laten echter zien dat deze nadelen goed te ondervangen zijn en dat het aantal onderwijstoepassingen met de dag groeit.

 

Meer weten over Virtual Reality?

 

Bekijk onze nieuwe website voor meer informatie over Virtual Reality Learning

 

U kunt ook direct contact opnemen voor vragen met Dennis van Heerden, onze Virtual Reality specialist

 

 

Onze contactpersonen

Dennis van Heerden

 

Operationeel Directeur

Bachelor of Education (BEd)

Organisatieontwikkeling

Opleidingskunde

Blended Action Learning

Kwaliteitsmanager

 

dennis@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 44


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook