'Een vervelende collega is geweldig voor je hersenen'

Een opvallende uitspraak van neurowetenschapper Erik Scherder, gisteravond in de talkshow van Jinek. Wie op het werk een vervelende collega heeft, moet daar eigenlijk blij mee zijn. "Een rottige collega is natuurlijk geweldig!", zei de wetenschapper. Dat vraagt om uitleg.

 

Sommige mensen hebben echt alléén maar leuke collega's. Die mogen zich gelukkig prijzen: er zijn haast nooit problemen en je hebt weinig stress. Wel zo fijn, toch? Daar denkt neurowetenschapper Erik Scherder toch wat anders over.

 

"Mensen zoeken een comfortabel leven. Als je zegt: 'Ik heb een prettige dag gehad, ik heb niet veel gedaan', dan is dat vanuit het brein gezien heel jammer. Het precies wat je niet zou moeten willen", zegt de hoogleraar neuropsychologie.

 

De hersenen zijn juist gebaat bij problemen. Door ze aan het werk te zetten, blijven ze gezond. "Je moet geen problemen creëren, maar áls ze er zijn, los ze op. Een rottige collega is natuurlijk geweldig! Die zit te zeuren bij vergaderingen, daar moet je omheen." Vervelend? Ja, maar 'hupsakee', werk aan de winkel voor het brein om daarmee te dealen.

 

 

Contactpunten in de hersenen

"Neurons that fire, are neurons that wire zei Scherder gisteren bij Jinek. "Als je zenuwcellen gaan vuren, dan zoeken ze buren", vertaalt Scherder aan de telefoon tegen RTL Nieuws. "Het brein wordt er complexer van. De zenuwen in het brein zoeken de grenzen op." De inspanning die je kwijt bent om met die rottige collega om te gaan, zorgt ervoor dat de stofwisseling omhoog gaat. Er ontstaan meer 'contactpunten' in de hersenen. Zo bouw je een 'cognitieve reserve' op, en blijft je brein gezond.

 

De hoogleraar is blij dat zijn uitspraken worden opgepikt. "Ik gebruikte het als een metafoor. Stress is geen ramp, integendeel. Behalve als het chronische stress oplevert natuurlijk. Er zijn veel studies die onderbouwen dat inspanning profijt oplevert."

 

'Ga niet in de lift hangen'

Ook spoort hij iedereen aan om zich fysiek te blijven inspannen. "Ga nou niet de hele tijd met de auto. En daarna in de lift hangen. Ik ga veel met de trein, mensen duwen elkaar dan plat om een plekje te krijgen. Dan denk ik: blijf lekker staan. Je hebt de hele dag al gezeten."

 

Scherder verkondigt die boodschap al langer. In een online college bij de Universiteit van Nederland hield hij een vurig pleidooi om mensen meer te laten bewegen. Daarin legt hij uit dat muizen die 's nachts rondrennen meer neuronen aanmaken, een beter leervermogen hebben én een beter langetermijngeheugen hebben. Dat geldt ook voor mensen.

 

"Natuurlijk gaat je geheugen als je ouder wordt achteruit. Maar: verzet je ertegen", zegt de hoogleraar. Hij ziet het als een 'missie' om mensen dit duidelijk te maken. "Ik blijf dit vertellen tot mijn laatste snik."

 

bron: RTLNieuws

 

 

Bekijk onze website over hoe je je persoonlijke effectiviteit kunt vergroten en wat Good Work voor u hierin kan betekenen.

 

U kunt ook direct contact opnemen met Jehury van Deursen.

 

 

 

Jehury van Deursen

 

Commercieel Directeur

Manager Duurzame inzetbaarheid

Stress- en prestatiecoach

Trainer Mentale Kracht Politie

Baanregisseur, trainer, coach, adviseur OVD opleiding

Trainer Omgaan Met Geweld en Gijzel-situaties DJI

Manager High Performance

Manager Leiderschap & Teamshaping

Kwaliteitsmedewerker

 

Jehury@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 45 

 Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook