CPB: zware beroepen eerder met pensioen is slecht idee

 

Een regeling die ervoor zorgt dat mensen met zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken is geen goed idee. In plaats daarvan moet de overheid kijken naar de toekomst van werknemers, schrijft het CPB in een rapport.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) bereiden mensen zich zelf maar slecht voor op hun pensioen. Nederlanders zouden vooruit moeten kijken naar een toekomst waarin langer wordt doorgewerkt.

De overheid kan daarbij helpen, door mensen inzicht te bieden in hun financiële situatie, opleidingen te stimuleren en bij te dragen aan een gezondere levensstijl. Beleid dat ervoor zorgt dat mensen eerder (kunnen) stoppen, leidt juist tot averechtse prikkels.

 

Zwareberoepenregeling

Als voorbeeld noemt het CPB de zwareberoepenregeling. Die moet een specifieke groep mensen helpen, maar heeft ook ongewilde bij-effecten. Ten eerste is het onmogelijk om precies te bepalen wat een 'zwaar beroep' is. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt bijvoorbeeld dat bijna de helft (49 procent) van de werknemers zelf vindt dat hij een zwaar beroep uitoefent.

 

Maar nog belangrijk vindt het CPB het argument dat een speciale regeling voor zware beroepen - waardoor ze bijvoorbeeld eerder kunnen stoppen met werken - ervoor zorgt dat werknemers en werkgevers minder zullen investeren in bijvoorbeeld technologische aanpassingen of bij- en omscholing.

Ook regelingen die oudere werknemers ontzien, zoals arbeidstijdverkorting, zijn vaak geen goed idee, vindt het CPB. Die zorgen ervoor dat werknemers die nog wél kunnen werken, minder productief zijn, en kunnen 55-plussers die op zoek zijn naar een baan in de weg zitten. 

 

Scholing en ontwikkeling

Het geld voor zulke regelingen kan de overheid beter in andere dingen steken, zegt het CPB, zoals een tijdelijke vergroting van het scholingsbudget voor de huidige groep 55-plussers. Een goed voorbeeld geeft de brandweer: daar moeten werknemers na twintig jaar verplicht een andere functie aannemen. Hun hele loopbaan bereiden ze zich daarop voor met een ontwikkelingsbudget.

Ook moet het kabinet nog eens extra nadenken over de snelheid waarmee de AOW-leeftijd nu wordt verhoogd. Een vertraging van die verhoging voor de huidige 55-plussers kost eenmalig 1,1 miljard euro, maar heeft nauwelijks effect op de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op lange termijn.

 

 

 

Onze contactpersonen

 

      

 

 

Jehury van Deursen

 

Commercieel Directeur

Manager Duurzame inzetbaarheid

Stress- en prestatiecoach

Trainer Mentale Kracht Politie

Baanregisseur, trainer, coach, adviseur OVD opleiding

Trainer Omgaan Met Geweld en Gijzel-situaties DJI

Manager High Performance

Manager Leiderschap & Teamshaping

Kwaliteitsmedewerker

 

Jehury@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 45 

 

 


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook