Week van de Werkstress 

 

 DE Week Van De Werkstress. Uit onderzoek ( TNO en CBS) is gebleken dat één op de zeven medewerkers last heeft van burn-out klachten. Medewerkers voelen zich regelmatig emotioneel uitgeput, leeg, moe en raken uit balans. Werkdruk is niet alleen vervelend maar op langer termijn ook slecht voor je gezondheid. Het is niet voor niets één van de factoren binnen Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) naast agressie en geweld, arbeidsconflicten, (seksuele) intimidatie, discriminatie en pesten die werkstress veroorzaken. Het begrip PSA is sinds 2007 in de Arbowet opgenomen en de Inspectie SZW doet er niet voor niets steeds meer aandacht aan schenken.

 

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)

Werkstress valt onder Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en heeft een enorm negatief effect op de Duurzame Inzetbaarheid van de mens, het is daarom van belang om een gezonde werkomgeving te creëren waarin werknemers hun kwaliteiten en vaardigheden kunnen blijven uitvoeren en ontwikkelen.

  

Duurzame Inzetbaarheid

Wanneer we het werkstress hebben, wordt  het begrip Duurzame Inzetbaarheid steeds vaker genoemd. Maar wat houdt Duurzame Inzetbaarheid nou daadwerkelijk in en hoe pas je het toe? Komende week besteden wij extra aandacht aan Duurzame Inzetbaarheid door het publiceren van actuele nieuwsitems en leuke tips en tricks om je zelf mentaal en fysiek inzetbaar te houden. Om te beginnen, lees hier het artikel over;  Vijf praktische tips om mentaal fit te blijven.

 

Wilt u meer informatie over werkstress?

 

Bekijk dan onze site bij Duurzame Inzetbaarheid.

 

Of neem direct contact op voor vragen met Jehury van Deursen, onze manager Duurzame Inzetbaarheid.

 

Onze contactpersonen

 

       

 

Jehury van Deursen

 

Commercieel Directeur

Manager Duurzame inzetbaarheid

Stress- en prestatiecoach

Trainer Mentale Kracht Politie

Trainer, coach, adviseur OVD opleiding

Trainer Omgaan Met Geweld DJI

Leiderschap en High Performance

Kwaliteitsmedewerker

 

Jehury@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 45

 

 


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook