Good Work weekoverzicht 39

Beste lezers,

 

Afgelopen week (25-29 september) was het De Week van Prestatiedruk. Uit onderzoek is gebleken dat veel jongeren (studenten) te kampen hebben met prestatiedruk en stress. Dit thema verdient zeker de aandacht. Vooral omdat veel jongeren nu al prestatiedruk en stress ervaren en hierdoor fysiek en mentaal belast door raken. Wat beloofd dat dan voor de toekomst is de vraag?

 

Maar wat is prestatiedruk nou eigenlijk?

Een prestatie is het volbrengen van een gesteld doel of verplichting. Dit is letterlijk wat het betekend volgens Wikipedia. Wanneer prestatiedruk in het leerveld ontstaat, ligt de nadruk vooral op nog beter presteren, nog sneller en nog preciezer. De lat wordt dan erg hoog gelegd. Dit kan door de scholier zelf gedaan worden of door ouders en leerkrachten. Veel scholieren zijn heel vatbaar voor wat hun omgeving vindt of denkt. Jongeren hechten daarbij enorm veel waarde aan waardering van hun ouders, klasgenoten en leerkrachten. Wanneer een scholier ongeacht de oorzaak wat minder presteert, zijn ze bang de waardering van hun omgeving te verliezen. Hierdoor kunnen zij blokkeren, afhaken , gaan nieuwe uitdagingen uit de weg of werken zo hard dat ze zelden nog ontspannen zijn. Ook het gevoel van trots kan ontbreken of er kan faalangst ontstaan. Wat er eigenlijk gebeurd is dat de spanning te veel wordt en daardoor de prestaties afnemen. Dan spreken we van prestatiedruk. Met alle gevolgen van dien als er niet tijdig wordt ingegrepen. 

 

Spanningsboog

Als werknemers langdurig lang onder spanning staan en de prestaties daardoor afnemen wordt vaak de term overspannen gebruikt. Of burned-out als de spanning een te lange tijd aanhoudt. Als er te weinig spanning aanwezig is en daardoor de prestaties afnemen, noemen we dit een bore-out. In onze trainingen gebruiken we vaak de spanningsboog om dit visueel te maken.

Gerelateerde afbeelding

 

Resultaatdrang

Naast prestatiedruk worden jongeren steeds meer richting het resultaat geduwd. Steeds jonger worden ze geconfronteerd met targets en deadlines en draait het steeds vaker om winnen, verliezen en de beste zijn. Bij kinderen op zwemles gaat het veelal niet meer over de zwemprestatie (zwemtechniek) maar over in welk badje het kind zit. Of wanneer het A, B of C diploma wordt behaald. Ook op schoolpleinen gaat het vaak over het resultaat. Bijvoorbeeld over de uitslag van de CITO toets i.p.v. de persoonlijke ontwikkeling van het kind op emotioneel vlak. Het nadeel van resultaatdoelstellingen is dat iedereen er invloed op heeft en iedereen er wat van kan vinden. Het leidt je daarom ook enorm af van je taak. Ofwel het beïnvloed daarmee je prestaties en je prestatievermogen.

 

Focus op prestatie en proces

Om spanning, stress en druk te verlagen vertellen wij in onze trainingen dat de deelnemers zich vaker moeten focussen op de prestatie en het daarbij horende proces....want dan volgt het resultaat van zelf wel. Een resultaatdoel is vaak stressgevend en het prestatie-en procesdoel stress reducerend. Op de laatste twee heb jij immers invloed en op een resultaatdoelstelling iedereen. Vooral dat laatste vindt niemand prettig. Het ligt dan immers niet meer binnen de cirkel van eigen invloed.

Zorg er dus voor dat je wat meer balans hebt in je doelstellingen, maar doe het met de juiste spanning en creëer daarbij helpende gedachtes. Dit zorgt voor focus op je taak en dat je niet te veel wordt afgeleidt door zaken die er niet toe doen of je zelfbeeld en zelfvertrouwen negatief beïnvloeden. Hoewel we niet zonder resultaatdoelstellingen kunnen, mag de focus echt wel wat meer op het prestatie of het proces. Je zal er de vruchten van plukken!

 

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)

Prestatiedruk valt onder Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en heeft een enorm negatief effect op de Duurzame Inzetbaarheid van de mens, het is daarom van belang om een gezonde leeromgeving te creëren waarin studenten hun kwaliteiten en vaardigheden kunnen blijven ontwikkelen.

 

Duurzame Inzetbaarheid

Tegenwoordig hebben we het dus steeds vaker over het begrip Duurzame Inzetbaarheid. Maar wat houdt Duurzame Inzetbaarheid nou daadwerkelijk in en hoe pas je het toe? Komende weken besteden wij extra aandacht aan Duurzame Inzetbaarheid door het publiceren van actuele nieuwsitems en leuke tips en tricks om je zelf mentaal en fysiek inzetbaar te houden. Wil je direct aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid? Misschien kom je wel in aanmerking voor een Duurzame Inzetbaarheid subsidie van het ESF.

 

Check het snel!

 

Vorige week

 • Was Jehury baanregisseur bij de Officier Van Dienst (OVD) Opleiding op de Politieacademie in Ossendrecht;
 • Hebben we verschillende Mentale Kracht trainingen gegeven aan de Nationale Politie;
 • Heeft Dennis trainingen Mentale Kracht gegeven aan bevelvoerders van Brandweer Amsterdam-Amstelland;
 • Gaven Kevin en Dennis een Crisis Management Team (CMT) training aan DSV Solutions;
 • Hebben Dennis en Luuk VR scenario's gefilmd bij het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes.

Deze week

Week 39 hebben we twee crisismanagement workshops verzorgd op de Jaarlijkse Netwerkdag Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL) en stonden er ook meerdere Mentale Kracht trainingen voor de Nationale Politie op het programma. Tevens is er deze week overleg geweest met opdrachtgever ZORGassist in verband met het creëren van een passend leerlandschap en was Dennis aanwezig bij de Mentale Kracht refresh dagen voor interventie eenheden van de politie. 

 

Volgende week

 • Start Jehury als projectcoach Duurzame Inzetbaarheid (levensfase bewust personeelsbeleid) bij zorginstelling tanteLouise uit Bergen op Zoom eo;
 • Staat de eerste training Duurzame Inzetbaarheid (workability en vitaliteit) op het programma bij het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes;
 • Geven we twee trainingen Mentale Kracht bij de Brandweer Amsterdam-Amstelland 
 • Heeft Dennis twee individuele coaching sessies gepland staan in het teken van prestatieverbetering;
 • Gaat klas 5-2 van het Zuyderland Medisch Centrum van start met dag twee van de Operationeel Crisiscoördinator opleiding;
 • Geven we trainingen Mentale Kracht bij de Nationale Politie in heel Nederland.

Nieuwsbericht van de week!

Actie van de week!

Tot volgende week!


Onze contactpersonen

Dennis van Heerden

 

Operationeel Directeur

Bachelor of Education (BEd)

Organisatieontwikkeling

Opleidingskunde

Blended Action Learning

Kwaliteitsmanager

 

 

 

 

 

 

 

Dennis@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 44

Jehury van Deursen

 

Commercieel Directeur

Manager Duurzame inzetbaarheid

Stress- en prestatiecoach

Trainer Mentale Kracht Politie

Baanregisseur, trainer, coach, adviseur OVD opleiding

Trainer Omgaan Met Geweld en Gijzel-situaties DJI

Manager High Performance

Manager Leiderschap & Teamshaping

Kwaliteitsmedewerker

 

 

 

Jehury@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 45

 

 

 Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook


Reactie schrijven

Commentaren: 0