'Vrouw met PTSS verhoogde kans op auto-immuunziekte lupus'

Amerikaanse onderzoekers hebben een verband gelegd tussen een psychologisch trauma en de auto-immuunziekte lupus. Volgens de onderzoekers hebben vrouwen met een posttraumatisch stresssyndroom een verhoogde kans op de ziekte. Dat meldt NU.nl. 

 

 

 

 

 

In een vragenlijst die aan bijna 55.000 vrouwen was opgestuurd, vroegen de wetenschappers of de vrouwen waren blootgesteld aan een trauma. Ook bekeken ze medische dossiers, waarin ze vaststelden of de vrouwen kampten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

 

De studie duurde 24 jaar lang en in die tijd werd bij 73 vrouwen lupus vastgesteld. Vrouwen met PTSS blijken een drie keer hoger risico te lopen op lupus dan vrouwen zonder een psychologisch trauma. Maar ook vrouwen met trauma, zonder de symptomen van PTSS, hadden een grotere kans op lupus, maar in iets mindere mate. De kans op lupus was bij hen twee keer zo groot. “Dingen die spelen in onze gedachten, hebben daadwerkelijk invloed op onze fysieke gezondheid”, bevestigt hoofdonderzoeker Andrea Roberts.

 

De auto-immuunziekte lupus ontstaat negen op de tien keer bij vrouwen. In de meeste gevallen hebben vrouwen last van milde symptomen en ondervinden zij nauwelijks hinder door de ziekte. Ernstigere varianten tasten belangrijke organen aan, maar ook gewrichten en de huid.

Bron:Redactie Nationale Zorggids

 

Wat is PTSS?

 

Een posttraumatische stress-stoornis is een gevolg van een traumatische gebeurtenis, waarvan de gebeurtenis nog niet verwerkt is. Risicovolle beroepen zoals Politie agenten, Brandweerlieden, Militairen en personeel in de zorg  hebben een hoger risico om een posttraumatisch stress-stoornis op te lopen. PTSS valt onder het begrip Psychosociale arbeidsbelasting, wanneer er bij iemand PTSS wordt geconstateerd heeft dit zowel invloed op de privé-sfeer als op de werkvloer. 

 

Wilt u meer weten over psychosociale arbeidsbelasting?

 

Ga dan naar onze site voor meer informatie Duurzame Inzetbaarheid.

 

Of neem direct contact op met Jehury van Deursen, onze manager Duurzame inzetbaarheid. 

 

 

Onze contactpersonen

Jehury van Deursen

 

Commercieel Directeur

Manager Duurzame inzetbaarheid

Stress- en prestatiecoach

Trainer Mentale Kracht Politie

Baanregisseur, trainer, coach, adviseur OVD opleiding

Trainer Omgaan Met Geweld en Gijzel-situaties DJI

Manager High Performance

Manager Leiderschap & Teamshaping

Kwaliteitsmedewerker

 

Jehury@good-work.nl

+(31)6-48 17 29 45


Onze laatste tweets

Volg ons op Facebook